7 Voordelen Van Uw Begane Grond Isoleren.

  1. Hogere vloertemperatuur, meer comfort in de winter, minder last van koude voeten!

Door de begane grondvloer te isoleren stijgt de oppervlakte temperatuur in de winter met circa 3 graden, van circa 16-17 graden tot 19-20 graden. De vloertemperatuur wordt praktisch gelijk aan de luchttemperatuur. Hierdoor stralen de vloeren minder koude uit wat het comfort verbetert; minder last van koude voeten! Bij hoekwoningen en vrijstaande woningen is het effect het grootst, met name bij gevels op het noorden. Door de verbeterde isolatie kan vaak zelfs de cv een graad lager worden ingesteld! Dit geeft een extra overall-gasbesparing van 3 tot 6%!

  1. Minder vochtproblemen, minder kans op huisstofmijt

In woningen zónder vloer- en spouwmuurisolatie die wél zijn voorzien van HR++ glas of dubbelglas, bestaat een flinke kans op vochtproblemen door oppervlaktecondensatie ter plaatse van de aansluitingen van de vloeren met de ongeïsoleerde muren. Dit komt door de zogenaamde koudebrugwerking en het feit dat in de hoeken bijna geen luchtcirculatie kan plaatsvinden. De koudste plekken in huis worden niet meer gevormd door het glas maar door deze plekken. Gevolg; schimmel. Ook onder tapijt op ongeïsoleerde vloeren kan condensatie ontstaan. Het tapijt isoleert een beetje en verlaagt de oppervlaktetemperatuur van de vloer. Gevolg; een vochtige laag, ideale plek voor schimmels en huisstofmijt. 

De oplossing; isoleren van de beganegrondvloer. Hierdoor stijgt de oppervlaktetemperatuur van de vloer waardoor zich geen oppervlaktecondensatie meer voordoet.

  1. Drogere kruipruimte, minder corrosie van leidingen

Bij ongeïsoleerde vloeren wordt de kruipruimte van boven af opgewarmd waardoor veel vocht uit de bodem verdampt. Dit kost  energie en resulteert in een heel hoge relatieve luchtvochtigheid. Bij vloerisolatie wordt daarom altijd eerst een zware dampremmende folie op de bodem geplaatst. Deze folie verhinderd de verdamping van vocht uit de bodem naar de kruipruimte. Hierdoor wordt de lucht in de kruipruimte veel droger. Het verdampingsproces van vocht uit de bodem kost energie. Door de dampremmende laag bespaar je bij een voorheen vochtige kruipruimte tot 1 mextra aardgas per m2 vloeroppervlak per jaar.1)

Door de veel lagere luchtvochtigheid van de kruipruimte wordt de corrosie van metalen leidingen onder de vloer afgeremd.

  1. Energiebesparing, dus geldbesparing!

Door uw vloeren te isoleren realiseert u een forse energiebesparing. Met de door ons gehanteerde systemen bespaart u bij een tussenwoning gemiddeld circa 3,5 m3 tot 4,5 maardgas per m2 vloeroppervlak. Voor een hoekwoning of twee-onder-een-kap is de besparing circa 4,5 mtot 5,5 men voor een vrijstaande woning gemiddeld circa 5,5 m3 tot 6,5 maardgas per m2 vloeroppervlak. 

Door deze cijfers te vermenigvuldigen met het vloeroppervlak en uw huidige of toekomstige gasprijs per mkrijgt u de besparing in Euro’s per jaar. 

1) Bron: Rapport Energiebesparing door vloer- en bodemisolatie. Rekenmethoden en besparingskentallen. TU Delft, Faculteit Bouwkunde, afdeling Bouwtechnologie, groep Bouwfysica 2010.

  1. Investering met overzienbare terugverdientijd, ISDE subsidie vaak mogelijk

Ook het isoleren van de begane grondvloer is zeker rendabel, maar de terugverdientijd is langer dan die van spouwmuren. Hoe lang het duurt dat je de investering hebt terugverdiend hangt af van een reeks factoren:

  • Wat is de gemiddelde gasprijs de komende 10 jaar?
  • Hebt u een tussenwoning, hoekhuis, 2/1 kap of vrijstaande woning?
  • Hoe sterk is de ventilatie van uw kruipruimte?
  • Hoe vochtig was uw kruipruimte?
  • Krijgt u ISDE subsidie voor de isolatie van de bg vloer?

Door de vloerisolatie te combineren met spouwmuurisolatie en/of door het plaatsen van tenminste 8 mHR++ glas, kan bovendien € 11.-  ISDE subsidie per m2  vloerisolatie worden verkregen. 

Onderstaande grafiek geeft de globale terugverdientijd in jaren bij verschillende gasprijzen voor isolatie van de betonnen vloeren met PIF 060 met een Rd van 3,7 m2K/W en 100 mm PUR’Fect en de houten vloeren met Tonzon Thermokussens, inclusief de verdampingswinst.

Onderstaande grafiek geeft de globale terugverdientijd in jaren bij verschillende gasprijzen voor isolatie van de betonnen vloeren met Tonzon Thermokussens met een Rd van 5.0 m2K/W of 130 mm PUR’Fect , inclusief de verdampingswinst.

  1. Bijdrage aan Energietransitie, minder CO2uitstoot, verbetering Energielabel

Door de begane grondvloeren te isoleren bespaart u niet alleen op uw gasrekening maar verlaagt u ook de uitstoot van CO2 en draagt u bij aan de energietransitie. Een beter geïsoleerd huis maakt het eerder mogelijk om een (hybride) warmtepomp te installeren.  

Met elke  mdie u bespaart, vermijdt u de uitstoot van 1,8 kg CO2 per jaar. Voor een gemiddelde tussenwoning gaat het al gauw om een besparing van circa 315 kg CO2 per jaar, voor een hoekwoning of twee-onder-een- kap loopt dit op naar circa 500 kg per jaar! 

Door de vloeren te isoleren verbetert u het energielabel van uw woning. Belangrijk bij verkoop!

  1. 10 jaar garantie op het systeem

De garantie heeft betrekking op de blijvende isolerende werking van het isolatiesysteem